Quan canvia l’hora?

Cada any el mateix: dos cops per any hem d’ajustar l’hora. Què toca ara? Una hora enrere o una hora endavant? I quan era, dius, que canvia l’hora? Tot i que avui en dia la tecnologia ens ho facilita molt i tant ordinadors com mòbils s’actualitzen sols, sempre hi ha algun despistat que arribarà tard o es perd alguna cosa.

Però quan es canvia l’hora?

El temps de canvi és sempre l’últim cap de setmana de març o l’últim cap de setmana d’octubre. Així doncs aquest any el canvi tindrà lloc el diumenge 28 d’octubre de 2018. A les 3 de la matinada, tots els rellotges s’han d’endarrerir una hora. El que vol dir una hora més de son pels que no treballen de nit. 
Altrament a l’estiu tocaria ajustar el rellotge, el pròxim 31 de març de 2019 fent que a la 1.59 h li seguiran les 3.00 h. Eliminant una hora de son i produint un mini-jetlag en la majoria de la població.

La bona notícia és que això canviarà aviat doncs la comissió europea ha decidit acabar amb el canvi d’horari estiu i d’hivern. I ara cada país ha de decidir quin horari prefereix: el d’estiu o el d’hivern. No hi ha una obligació en posar-se d’acord. I per tant encara no sabem si aquest octubre serà el darrer cop que canviem l’hora.

quan canvia l'hora

Què és millor l’horari d’estiu o l’horari d’hivern?

Segons diversos estudis realitzats per diverses mútues i instituts mèdics l’horari més saludable per l’ésser humà és l’horari d’hivern, que a més és l’horari natural regit pels astres.  Mentre que l’horari d’estiu és només un invent que alguns països practiquen des de fa més de cent anys, amb arguments tals com l’estalvi energètic i l’aprofitament de la llum natural. El benefici real és tanmateix controvertit.

Val a dir que no tots els països a Europa seguien aquesta pràctica, per exemple a l’Alemanya de l’Est el canvi no es va introduir fins al 1980. I no va ser fins a l’any 1996 que es va estandarditzar a tots els països de la UE. 

Llavors, horari d’estiu o horari d’hivern? Pros i contres.

Tot i que la decisió d’eliminar el canvi d’hora ve arran d’una consulta no vinculant en la que van votar milions d’europeus, val a dir que el percentatge de la població que va votar és mínim comparat amb la població total europea i en la seva majoria pertanyent a Alemanya. Del cens espanyol només va votar un 0,19% de les persones amb dret a votar.

Dit això, tot i que hi ha molta gent que no hi està d’acord en la manera com s’ha desenvolupat la consulta, sí que és cert que una gran part de la població està a favor d’eliminar aquesta pràctica de les nostres vides. La pregunta és ara: quin horari hem d’aplicar aquell de l’estiu o el de l’hivern?

Els arguments més destacats a favor de continuar amb l’horari d’estiu són:

  • L’horari d’estiu té un valor recreatiu més alt. A la tarda els nens poden jugar una estona més llarga al parc i no va tanta mandra sortir a fer un passeig.
  • Els negocis i bars gaudeixen de més ingressos perquè la gent surt més a la tarda.
  • Els defensors de l’horari d’estiu defensen que suposa un estalvi elèctric, cosa que no ha estat veritablement provada.

Els arguments més destacats a favor de continuar amb l’horari d’hivern són:

  • Fer-ho d’un altra manera va contra la biologia. 
  • Amb l’horari d’hivern també refresca més aviat, el que facilita dormir més còmodament.
  • És més saludable anar a dormir d’hora quan es fa fosc i llevar-se amb més llum del dia. Canviar a l’horari d’estiu és com enganyar-se un mateix, voler tenir un dia de 25 hores. Al final la salut acaba pagant-ho.

I tú què en penses? T’has oblidat mai d’ajustar el rellotge? 
Amb quin horari et quedaries: d’estiu o d’hivern?