La tècnica pomodoro

La tècnica pomodoro (o del tomàquet) és un mètode per a gestionar el temps de forma més eficient. Com? Un rellotge de cuina amb forma de tomàquet ens ajuda a ser més productius a la feina? Doncs sí. A continuació t’explico com.

Deixa’m fer una mica d’etimologia abans de res. Com segurament molts sabreu el nom ve de la paraula italiana pomodoro, que vol dir tomàquet. Un pomodoro és una mesura de temps de 25 minuts. Curiosament el plural es fa en anglès dient-li pomodoros, en lloc de pomodori, que és com l’hauríem de dir en italià. La tècnica s’atribueix a un italià anomenat Francesco Cirillo (recordeu que en italià es pronuncia una mica així com Txiril·lo) que va posar-la en pràctica a finals del 1980 mentre feia els seus estudis universitaris.

Per a què serveix?

Com altres mètodes de gestió del temps, aquesta tècnica ajuda a treballar d’una manera més efectiva concretament evitant la procrastinació. Segurament t’ha passat més d’una vegada que havent de fer alguna tasca diguem-ne no gaire sexy com per exemple la declaració de la renda, ho posposes i ho posposes fins a fer-ho amb presses al darrer moment.

Amb aquesta tècnica veuràs com abans de tot, prens consciència del que has de fer, potser fins i tot has de simplificar la teva activitat dividint-la en altres més petites i manejables (per exemple en el cas de la declaració: cercar factures, entrar dades a excel, passar les dades al formulari i finalment enviar la declaració).

En darrer lloc activar el temporitzador pomodoro et motiva a concentrar-te d’una manera activa i per tant menys probable d’interrompre. Està comprovat que una tasca tendeix allargar-se en el temps, durant tant de temps com tinguem disponible, per aquest motiu escurçar el temps disponible ens posa una mena de límit que ens motiva a acabar la feina.

Com funciona?

L’ús és molt senzill i es pot resumir en les següents passes:

  1. Fes una llista de les coses que tens pendents de realitzar, tot dividint-les en tasques que a ser possible no superin els 25 minuts.
  2. Posa el temporitzador i treballa en la primera activitat, de forma ininterrompuda durant 25 minuts.
  3. Fes una pausa de 5 minuts
  4. Comença un altre pomodoro (25 minuts) 
  5. Fes una pausa de 5 minuts
  6. Comença un altre pomodoro (25 minuts) 
  7. Fes una pausa de 5 minuts
  8. Comença un darrer pomodoro (25 minuts) 
  9. Després de fer 4 pomodoros, fes una pausa una mica més llarga d’aproximadament 20-30 minuts
  10. Si encara no has acabat comença  un altre cop, des del punt 2.

Funciona de veritat?

Per a quedar convençuda, el millor és que ho provis tu mateixa. Si no et vols, comprar el temporitzador també pots utilitzar per exemple, aquesta pàgina web: Pomodoro Timer.

De seguida comprovaràs que els intervals de 25 minuts amb les pauses indicades més amunt et permeten concentrar-te de forma més efectiva en la teva llista de tasques. La tècnica pomodoro és especialment indicada per escriure, contestar E-mails, però també es pot transferir a l’àmbit privat i fer-la servir per endreçar l’armari.

Potser em vols explicar, utilitzant la funció dels comentaris si coneixies aquesta tècnica o si l’has posada en pràctica i si t’ajuda en la teva feina diaria.