La llegenda del llop blanc i el llop negre

Un ancià Cherokee passejava un matí amb el seu nét, mentre parlaven sobre coses de la vida.
“Hi ha una lluita dins meu”, va dir al noi.
“És una lluita terrible entre dos llops. Un és dolent: és ira, enveja, pena, penediment, cobdícia, prepotència, autocomplaença, culpabilitat, ressentiment, inferioritat, mentida, fals orgull, superioritat i ego. L’altre és bo: és alegria, pau, amor, esperança, serenitat, humilitat, bondat, benevolència, empatia, generositat, veritat, compassió i fe. La mateixa lluita s’està duent a dins de tu i també a qualsevol altra persona.”
El nét hi va pensar un minut i després va preguntar al seu avi: “I quin llop guanyarà?”
El vell Cherokee simplement va respondre: “El que tu alimentis”.

Aquest relat, molt conegut, acaba sovint aquí. La història però continua així:

L’avi va afegir: “Si els alimenteu bé, guanyen tots dos. Pensa que si només opto per alimentar el llop blanc, el negre s’amagarà per tots els racons a l’espera que em distregui o debiliti i salti per obtenir l’atenció que desitgi. Sempre estarà enfadat i lluitarà sempre amb el llop blanc. “

“Però si el reconec i l’aprecio, ell és feliç i el llop blanc és feliç, tots guanyem. Perquè el llop negre té moltes qualitats: tenacitat, coratge, temor, voluntat forta i gran pensament estratègic, que de vegades necessito. Aquestes són les coses que li falten el llop blanc. Però el llop blanc té compassió, cura, força i capacitat per reconèixer el que és millor en l’interès de tots. “

“Ja veus, fill, el llop blanc necessita que el llop negre estigui al seu costat. Si només alimentés un, l’altre moriria de fam i es convertirien en incontrolables. Alimentar-los i tenir cura de tots dos significa que et serviran bé. No hi haurà més lluita interna per la teva atenció. I quan no hi hagi una batalla dins, podràs escoltar les veus més profundes que et guiaran a l’hora d’escollir el que sigui correcte en qualsevol circumstància.”
“La pau, fill meu, és la missió de Cherokee a la vida. Un home o una dona que té pau a dins ho té tot. Un home o una dona que està dividida per la seva guerra interna no té res.”
“La manera com gestionis la interacció amb les forces oposades dins teu determinarà la teva vida.”