La història de la mosca.

Et vull explicar una història del llibre You2 del conegut consultor d’empreses americà, especialitzat en canvis culturals dins les organitzacions, Price Pritchett.

La història parla d’una mosca moribunda.

Estic assegut en una tranquil·la habitació del Millcroft Inn, un petit lloc tranquil i ocult entre els pins a aproximadament una hora als afores de Toronto. Tot just ha passat el migdia, estem a finals de juliol, i sento els sons desesperats de lluita a vida o mort a pocs metres de distància. Hi ha una petita mosca que esgota les últimes energies de la seva curta vida en un inútil intent de volar a través dels vidres de la finestra. Les ales que sonen expliquen la història commovedora de l’estratègia de la mosca.

Però no funciona.

L’esforç frenètic no ofereix cap esperança de supervivència. Irònicament, la lluita forma part de la trampa. És impossible que la mosca s’esforci prou per aconseguir guanyar els vidres. Tot i això, aquest petit insecte ha apostat la seva vida en assolir el seu objectiu a través d’un esforç i determinació extraordinaris.

Aquesta mosca està condemnada. Morirà allà a bancal de la finestra.

A la sala, a deu passos de distància, la porta està oberta. Deu segons volant i aquesta petita criatura podria arribar al món exterior que busca. Amb només una fracció de l’esforç que es perd ara, es podria alliberar d’aquesta trampa autoimposada. La possibilitat d’avanç hi és. Seria tan fàcil.

Per què la mosca no intenta un altre enfocament, alguna cosa totalment diferent? Com va quedar tan capficada en la idea que aquesta ruta en concret, i un esforç decidit, ofereixen la major promesa d’èxit? Quina lògica hi ha en continuar buscant un avanç amb “més del mateix”?

Sens dubte, aquest enfocament té sentit per volar. Lamentablement, és una idea que la matarà.

“Intentar-ho més” no és necessàriament la solució per aconseguir-ne més. “Intentar-ho més” no ofereix, possiblement, cap promesa real d’obtenir el que vols de la vida. De vegades, fins i tot, és una part important del problema.

Si esperes una oportunitat més per a intentar-ho més que mai, potser mira les possibilitats d’èxit.

Conclusions

No crec que la història necessita gaires explicacions. Crec que tu, com jo, has tingut moments on has actuat com la mosca d’aquesta petita història.

De vegades ens capfiquem en fer el mateix una vegada i una altra, tot i que no aconseguim els resultats que volem. Equivocar-se forma part de la vida i és necessari per a adquirir experiència. L’important és adonar-te’n. Parar un moment i pensar el que estàs fent.

Treballes molt intensament, esperant que aquesta estratègia et faci avençar però simplement no funciona? Einstein deia que la definició de la bogeria és fer sempre el mateix i esperar obtenir un resultat diferent.

Què ha de canviar per a marcar la diferència? És “més i més fort” la resposta correcta? És evident que no.

Què no has provat encara?