Ikigai: Troba el teu propòsit a la vida

Ets feliç amb la teva vida? Gairebé tots ens hem preguntat alguna vegada per què estem en aquesta vida, quin és el propòsit? Quina és la nostra raó de ser? Hi ha algun sentit més a la vida a part de la simple existència?

Dit d’una altra manera, què fa que et llevis cada matí del llit? Al Japó tenen una paraula per descriure exactament això: Ikigai. La paraula està formada per dos termes iki (vida) i gai (valor), és a dir el que dóna valor o motiu a la vida. Els japonesos creuen que tothom té un ikigai. Alguns descobreixen el seu i viuen una vida de plenitud i felicitat i d’altres es passen molt de temps per a trobar el seu ikigai o no l’arriben a trobar mai. Trobar el propi ikigai pot ser una tasca llarga i complexa. És necessari mirar dins d’un mateix i connectar amb el teu univers interior.

La idea de l’ikigai, originària de l’illa d’Okinawa, es basa en l’encreuament de quatre criteris principals:

  • Allò que estimes
  • Allò que fas bé
  • Allò que el món necessita
  • Allò que et permet guanyar diners

La intersecció entre els quatre criteris és el teu ikigai. Es tracta de trobar el balanç entre allò que t’agrada fer, el que fas bé, el que el món necessita i allò pel que et paguin.

Creuant els criteris anteriors es troben la passió, la missió, la vocació i la professió. A més sobreposant els criteris en grups de tres trobem quatre possibilitats més: La primera (1) és quan fas allò que t’agrada, ho fas bé, el món necessita allò que fas però no guanyes diners per fer-ho, en aquesta situació experimentem plenitud i pobresa; La segona (2) és quan fas allò que el món necessita, allò que t’agrada fer i que a més et paguen per fer-ho, en aquest cas sentim complaença però ens sentim insegurs, doncs en el fons sabem que no ho fem bé; La tercera (3) situació és quan fas allò que et permet guanyar diners, allò que el món necessita i també ho fas bé però no t’agrada, això ens pot donar una sensació de confort o seguretat però tindrem una sensació de buit; finalment el quart cas (4) es dóna quan fas el que t’agrada i guanyes diners per fer-ho, ho fas bé però el món no ho necessita, si bé podem sentir certa satisfacció de segur ens acompanyarà un sentiment d’inutilitat.

La situació perfecta només es dóna quan cobrim els quatre criteris. Naturalment l’ikigai és individual per a cadascú i allò que et satisfà a tu no serà el mateix que satisfà la teva veïna o la teva parella. Per algunes persones és molt evident i fàcil trobar-lo, altres necessiten molta paciència, autoreflexió, sinceritat i valentia. Doncs pot ser que per trobar el teu ikigai hagis de trencar alguns aspectes o costums de la teva vida.

Viure seguint el teu ikigai té a més un efecte secundari positiu, t’ajuda a viure més feliç i relaxat. Diuen els experts que això es tradueix en una vida més saludable i més llarga, com la dels habitants d’Okinawa, que són els habitants del planeta amb la proporció més alta de centenaris.

Ja saps quin és el teu ikigai?