Gent tòxica. Com evitar-la?

Tots hem tingut alguna experiència amb gent tòxica, potser fins i tot et trobes en aquest moment en una relació amb una persona tòxica. De fet, les trobem a tot arreu: un company de feina, el veí, el teu cap de departament, la teva parella, a la família o en el grup d’amics. Si es així, et deus preguntar: Què puc fer per sortir d’aquesta situació?

Què és una persona tòxica?

Una persona tòxica és una persona que té un efecte negatiu sobre la teva persona de forma persistent. Això pot variar entre algú que senzillament és pesat o molest i algú que realment arriba a ser perjudicial per a la teva salut mental. Una persona tòxica acostuma a veure’s com una víctima, també és algú que veu el got més aviat mig vuit, més aviat colèric i amb tendència a veure les coses de manera desproporcionada.

La gent que volem ser positius i gaudir de la vida, no necessitem cap persona tòxica al voltant, que ens arrossegui cap a un món negatiu i/o destructiu. És impossible tenir una vida plena i feliç en un entorn de negativitat, doncs els éssers humans som com esponges i absorbim allò que ens rodeja.

La qualitat de la teva vida depèn en bon grau, de la gent de la qual t’envoltis. Si al teu entorn hi ha pessimisme i negativitat és molt improbable que aconsegueixis sentir-te feliç.  El problema amb les persones tòxiques és que acostumen a extreure de tu més energia de la que et donen.

Neteja el teu entorn de gent tòxica

Per començar, escriu dues llistes una amb tota la gent positiva i l’altre amb tota la gent tòxica o negativa, que hi ha ara a la teva vida. Concentrat en la segona llista i analitza els noms un per un. Val la pena salvar aquesta relació?
Si creus que sí, parla-hi amb tranquilitat, explicant-li com et sents en aquesta relació. Si no creus que val la pena invertir més energia, pensa com distanciar-te. Omple el vuit que deixa aquesta persona amb coses positives: un curs, un llibre, una persona positiva…
Si no pots treure la persona tòxica de la teva vida, neutralitza el seu efecte. Posa límits. Si aquesta persona et porta negativitat, no l’acceptis. És el seu problema no el teu.
Potencia les relacions amb la gent de la primera llista, aquella que t’inspira, que creu en tu, amb qui tens idees en comú, que t’anima i que t’aporta energia positiva.

Com tractar amb persones tòxiques?

Primer de tot és convenient estudiar la relació que tens amb aquesta persona. Potser trobes una cert comportament o estructura que es repeteix. Si és així, et serà més fàcil trencar aquesta dinàmica, un cop l’hagis reconeguda.

Sense ànim de valorar o sentir-te culpable analitza les teves reaccions. Tens tendència cercar l’harmonia i evitar el conflicte? Tens més aviat tendència a posar-te nerviosa, patir ansietat, sobredimensionar el conflicte? Ambdues reaccions poden ser utilitzades per una persona tòxica. Si cedeixes massa, pot utilitzar el teu victimisme o submissió per prendre’t més control encara. Si reacciones massa, pot utilitzar-ho per jugar amb tu més fàcilment.

Confia en la teva intuïció. Sovint dubtem fins i tot de si realment estem valorant una determinada situació correctament o si el que pensem que passa són imaginacions nostres. Tractant amb gent tòxica també ens posem excuses, ‘és per la tensió a la feina’ o ‘perquè he sigut massa atrevida’. Et sona familiar? 

Pren una decisió

Reflexiona també sobre els motius que et fan seguir amb aquesta relació. De vegades no tenim més remei que romandre en contacte amb alguna gent, però moltes vegades l’únic motiu és la por a el desconegut. A alliberar-se d’allò que coneixem per un futur que de moment ens sembla incert. Recorda que si no pots eliminar aquesta persona completament de la teva vida, et convé almenys reduir el contacte i ser el més ferm un neutre i directe possible en la comunicació. No et deixis manipular i pren el control de la situació.

Si tens més suggeriments de com tractar amb persones tòxiques, comparteix les teves idees o experiència utilitzant la funció dels comentaris. Si consideres aquest article útil, comparteix-lo al teu canal social habitual.