Declutter en català

Declutter o entrümpeln són paraules molt comunes en la llegua anglesa i alemanya respectivament. En català no tenim un mot equivalent que les pugui traduir de forma precisa.  Clutter es pot traduir com a trasto o andròmina, per tant declutter (igual que entrümpeln) seria destratejar o desandrominar, és a dir endreçar tot desempallegant-nos de trastos i estris inútils o andròmines.

Si cerquem la paraula declutter a Google, obtenim milions de resultats en forma d’entrades de blog, consells, notícies, llibres, vídeos de youtube, etc. En canvi en català no sembla que hi hagi una paraula d’ús regular amb aquest significat. Bé, segons el diccionari de l’enciclopèdia catalana, el mot més semblant seria desembarassar. Així que podem desembarassar les golfes o el soterrani. Mentre que si el que esclarim i endrecem són les idees i el cap, la paraula escaient és desencaparrar. A mi m’agrada més desandrominar, tot i que no existeix o utilitzar directament l’anglicisme declutter.

Em pregunto per quin motiu no utilitzem en català cap paraula amb aquest significat, és possible que no acumulem trastos? Recordo les cases de la família i amics fa unes dècades, quan jo encara era petita. Gairebé tot el que hi havia a casa era funcional, tenia el seu ús i raó d’estar. Els pocs accessoris decoratius eren les coses de ganxet de la iaia o alguna figura decorativa de marca com a regal de noces, herència o similar. Va ser uns anys més tard, crec, que amb la introducció de les grans superfícies com Pryca i Continente el consum es va disparar omplint les cases d’objectes que potser no calia comprar. La situació va empitjorar quan van aparèixer les primeres botigues de “tot a cent” (pessetes). I per descomptat no ha millorat des que podem comprar per internet. Potser el consum impulsiu no és tan antic a Catalunya com en els països anglosaxons, i per tant no ens ha calgut fins ara una paraula per traduir declutter.

Sigui com sigui, diuen les estadístiques cada habitant de l’oest d’Europa posseeix unes 10.000 coses, algunes s’utilitzen cada dia, d’altres ens agrada veure-les i d’altres ni tan sols sabem que les tenim. No cal convertir-se en un minimalista, alguns dels quals viuen amb només 50 objectes, però sí qüestionar-se, si realment necessitem tot el que tenim. Un hàbit que ben de segur comporta alguns avantatges gens menyspreables.

Declutter en català

Motius pels quals convé desembarassar la casa

Un dels motius més evidents és la recuperació d’espai. Si et desempallegues d’aquelles coses que realment no necessites, tindràs més lloc disponible: als calaixos, a l’armari o a la saleta de casa. Tenir més espai t’ajuda a pensar millor, relaxar-te més i sentir-te més còmode.

Estriar allò què volem mantenir, ens fa ser més selectius amb els objectes que ens envolten. Et fa respondre a la pregunta: què és realment important per a tu? I aquesta pràctica s’acaba transferint a altres àrees de la teva vida. De la mateixa manera que no vols tenir a l’armari una camisa que no fas servir, tampoc voldràs invertir el teu temps llegint un llibre que realment no t’agrada o fer un cafè amb un conegut que en realitat no et cau bé. 

Un efecte secundari molt agradable és que estalvies diners. Si no compres no gastes. Però fins i tot, si les coses que acumules te les han donat, pensa que tot té un cost, sigui el de reciclatge i transport quan has de portar coses a la deixalleria o només el cost immaterial d’haver-te d’ocupar d’un objecte que realment no t’aporta res. Pensa que fins a un determinat punt nosaltres posseïm les coses, però arribat un límit les coses comencen a posseir-nos. Per exemple, si tens una guitarra que no fas servir, potser perquè volies aprendre a tocar-la però mai no tens temps de posar-t’hi. Has de pensar a canviar-li les cordes de tant en tant, afinar-la, treure-li la pols i a més és un recordatori físic, que encara no has après a tocar la guitarra. Una cosa que segurament minvarà el teu optimisme i estat d’ànim.

Sincerament tots fem compres desafortunades, si en lloc de quedar-te amb l’andròmina, la vens a un mercat de puces, botiga de segona mà o per internet, recuperaràs part dels diners que has gastat i et sentiràs més lliure.

Un altre avantatge que cal destacar és que una llar amb poques coses, és molt més fàcil de netejar i mantenir endreçada, que una llar plena de rampoines. Això et farà sentir millor i et donarà més llibertat per exemple, per tenir convidats a casa, si així ho vols.

En cas, que hagis de mudar-te també agrairàs no tenir gaires endergues per empaquetar, carregar, transportar i descarregar.

Jo no he comptat les coses amb les quals convisc, però tinc la impressió que supero de ben llarg els 10.000 objectes de l’estadística. Sobretot des que vaig tenir els nens s’han acumulat moltes joguines i roba petita a casa. Algun dia us penjaré més fotos i instruccions de com estic reduint la muntanya de trastos a casa. I tu, vius rodejada de rampoines o més aviat minimalista?