Consum responsable: Intercanvi de roba

És indiscutible que vivim en una societat de consum. Ens hem acostumat a comprar amb una lleugeresa fascinant. T’ha passat que alguna vegada has comprat una peça de roba que per un motiu o per l’altre s’ha quedat a l’armari durant mesos -o anys- sense estrenar? T’has comprat algun vestit que a la botiga et semblava maquíssim però te l’has acabat posant 2 vegades comptades? Bé, crec que gairebé a tots ens ha passat com a mínim 1 vegada. Aquest és justament el motiu pel qual els intercanvis de roba (en anglès conegut com a clothing swap) estan tenint tant d’èxit arreu del món.

Què és un intercanvi de roba?

Com es pot deduir fàcilment pel seu nom, es tracta d’una trobada per intercanviar peces de roba. Roba de segona mà? Això no és una cosa per pobres? De fet no. Tot i que la idea d’intercanviar o fins i tot regalar la roba usada no és nova, els intercanvis de roba es van repopularitzar a Califòrnia a la fi dels anys noranta.

Aquesta idea està arribant ara amb molta forca a Europa i no precisament com un moviment per estalviar diners (tot i que és un efecte secundari molt positiu!) però també com una manera de protegir el medi. Reduint el consumisme i promovent l’anomenat residu zero.

Consum responsable: Intercanvi de roba

Com funciona l’intercanvi de roba?

Hi ha diferent tipus de trobades per intercanviar roba. Per exemple una reunió entre amigues, un intercanvi pels veïns o una trobada oberta a tothom. Depenent d’això les regles seran també més o menys estrictes.

Com que en una trobada entre amigues les regles són més flexibles, t’explico com funciona en els intercanvis més grans. Abans de res vull fer un petit apunt. Tot i que pot semblar obvi, mereix mencionar-se. En un intercanvi entre amigues és més fàcil iniciar-se pels que tenen prejudicis a portar roba de segona mà, mentre que en un intercanvi de roba més gran trobaràs més varietat per escollir. A partir d’aquí tu tries.

Normalment hi ha un màxim de peces de roba que pots portar. Sovint són 8 o 10. La roba ha d’estar neta, en bon estat, sense forats, descosits ni taques. En molts intercanvis es limiten els abrics i només s’accepta roba de vestir és a dir, no s’admeten sabates, roba interior o roba de la llar.

El sistema és fàcil. Entre totes o per part de l’organització de la trobada s’atorguen punts a les peces de roba segons la seva qualitat, originalitat o demanda. En les trobades més oficials rebràs uns vals per aquests punts que podràs bescanviar per les peces que més t’agradin. En una trobada més petita no cal evidentment imprimir papers amb el sistema de punts.

També hi ha trobades només per dones, només per joves o només per gent de la tercera edat. El motiu sol ser concentrar un nombre més gran de gent amb d’un estil i talles de roba similar. 

Quins avantatges té?

La roba usada no és fàcil de reciclar i en molts casos s’acaba cremant, generant una càrrega pel medi a més d’un malbaratament de recursos. Molta roba procedent de les donacions en contenidors o a ONGs acaba enviant-se a països del tercer món. On és venuda a un preu tan econòmic que la gent d’aquests països acaba comprant la roba industrial que ens sobra a Europa, abans que la produïda al seu país per la indústria local. Això causa molt de mal a la indústria tèxtil autòctona, que no pot competir amb els preus tan baixos als que venen els nostres donatius. Causant en molts casos el tancament de tallers amb les consegüents pèrdues de llocs de treball i empobriment a llarg termini de la població.

D’altra banda si pensem en l’oferta tèxtil de les grans cadenes al nostre país, de fet multinacionals de tota Europa o fins i tot mundials, produeixen gran quantitat de peces a la Xina o d’altres país llunyans, sovint en péssimes condicions laborals, amb mesures mediambientals molt lleugeres en comparació amb les lleis europees i produint grans quantitats de CO₂ en el transport de les mercaderies. Comprant en aquestes cadenes sovint, estem sobrecarregant el sistema innecessàriament. Pensa que moltes peces que pots trobar en aquests intercanvis són gairebé noves o en molt bon estat.

Com puc organitzar un intercanvi de roba?

Si estàs interessada a participar en un d’aquests intercanvis, et recomano primer informar-te al teu ajuntament o trucant al 012 si ja hi ha alguna trobada prevista a la teva població. En cas contrari també pots preguntar al mateix Ajuntament si estan interessats a donar-te suport en l’organització d’una trobada a la vostra localitat.

Si el que vols és organitzar primer una festa d’intercanvi amb les amigues, posa atenció que hi hagi diverses talles per a intercanviar o convida només les amigues que tenen una talla similar si sou poques. Altrament no té sentit perquè l’intercanvi no serà possible.