3 consells bàsics per millorar la teva llibertat financera

Gaudir de llibertat financera és un anhel comú en la majoria de les persones. Tant fa si guanyes molts o pocs diners, sense una gestió adequada, sempre et quedes curt per a cobrir tot allò que desitges comprar.

Moltes vegades ens queixem: Si guanyes més, podria anar de viatge. Si tingués un sou més alt, podria renovar les finestres. Si tingués estalvis, podria… Et sona? Doncs segurament podríem fer més coses si guanyéssim més diners i és lloable que un cerqui sempre de millorar i potser trobar una feina millor pagada, però mentre això arriba, el que segur podem fer és gestionar millor el que tenim. Per aquest motiu he recollit aquests consells, que et detallo a continuació, els quals confio t’ajudaran a gaudir de més llibertat financera.

1. No t’endeutis

El que vull dir és no compris si no tens els diners. Un dels trucs més habituals de les cases d’electrodomèstics o mobles és oferir unes condicions de finançament relativament assequibles, vol dir: crèdits fàcils d’aconseguir, a un termini relativament llarg, amb una quota relativament petita, i de vegades amb interessos bastant baixos.

El consumidor mitjà pensa, només em puc permetre la rentadora normal, però si la financi-ho, puc comprar el model més car i a més una assecadora. Ja ho aniré pagant a poc a poc. Bé, aquest camí limita la teva llibertat financera. O t’ho pots pagar en efectiu o no t’ho pots permetre.

Acceptant el crèdit no només acabaràs pagant un munt d’interessos innecessàriament, sinó que possiblement viuràs per damunt de les teves possibilitats i estàs reduint la teva entrada de diners pels mesos vinents. El meu consell: no ho facis. Millor tracta d’estalviar una mica abans de comprar-te el que desitges.

Aconsegueix la tella llibertat financera

2. Estalvia

Per viure amb tranquil·litat és bo saber que tenim alguns diners estalviats. La vida és imprevisible i en el moment que menys t’ho penses: Pam! Sorpresa: la nevera no funciona o el cotxe s’ha espatllat. Per tal de no haver de demanar un crèdit i pagar interessos que ens podem estalviar és millor tenir un raconet per aquest tipus d’imprevistos.

La forma més fàcil és obrir un compte corrent en el qual cada mes mitjançant una transferència automàtica guardarem una quantitat determinada de diners. Si vols veure créixer els teus estalvis ràpidament, et recomano que estalviïs entre una quarta o una cinquena part del teu sou. Si per algun motiu no pots estalviar tant guarda allò que puguis, sempre sumarà més que si ho deixes al teu compte corrent. Recorda fer-ho immediatament i automàticament després que t’han ingressat el sou. Així no tindràs excuses de si ja t’ho has gastat, o no t’has recordat de fer la transferència.

És molt important també que el compte estalvi sigui un compte corrent normal al qual pots accedir quan ho necessitis. Però no demanis cap targeta. Altrament podries consumir els estalvis fàcilment sense adonar-te’n. Si és possible, et recomano que bloquegis el compte per a treure diners pel caixer. D’aquesta manera quan necessitis els diners hauràs de passar pel banc en horaris d’oficina. De manera que treure diners serà possible, però suficientment complicat com per a no fer-ho si realment no ho necessites.

3. Vigila els teus hàbits

Prendre cafè a casa és més barat
Un cafè diari representa en un any, el un sou de tot un mes.

Potser n’has sentit a parlar del ‘Latte factor‘ popularitzat per l’expert financer americà David Bach. Aquest autor diu que el major motiu per què la gent no estalvia és per les petites despeses diàries, que ens fan perdre no només l’import gastat sinó el potencial d’interessos que no podrem guanyar sobre aquests diners.

Bé ho explico amb un exemple per fer-ho més evident. El factor latte, que rep el seu nom del cafè latte, ens vol dir que si cada dia comprem un cafè per 2 €, al cap de l’any ens estem bevent 730 € només en cafè. Potser tu no compres cafè fora de casa però si alguna beguda en llauna o xiclets, o un diari que realment no sempre llegeixes, o agafes el metro quan podries anar en bicicleta a treballar….

Hi ha milers d’exemples d’aquestes petites despeses i si cada dia gastem en elles només 5 €, al cap de l’any tenim gairebé 2.000 € gastats sense quasi adonar-nos. És a dir, un mes hem treballat només per a pagar-nos el cafè.
Per no mencionar tot el que podríem fer amb aquests diners, per exemple: en 10 anys serà gairebé l’import que costa un cotxe o una placa d’aparcament.

Així doncs recorda: no t’endeutis, estalvia i vigila els teus hàbits. 
Com pots veure tenir unes finances sanejades no és qüestió de màgia ni de receptes miraculoses més aviat de perseverança  i atenció constant. 

I tu tens algun truc per a estalviar?