Comença el teu Bullet Journal ara mateix

Quan l’any es va acabant, molts necessitem una nova agenda o calendari on apuntar les nostres coses. I tan si ets un usuari habitual d’agendes o has començat varies però les acabes deixant a banda, com si vas deixant notetes i llistes to-do per tot arreu, ara és un bon moment per passar-te al sistema Bullet Journal (si vols saber què és un Bullet Journal pot veure aquesta entrada anterior). Tot i que realment el pots començar en qualsevol moment de l’any, sense esperar al mes de gener.

Si fas una cerca a Google o Pinterest, veuràs milers d’entrades per a Bullet Journal. Són una inspiració genial, però vés amb compte. Durant anys vaig dubtar en començar el meu propi Bullet Journal, perquè en part ho veia molt complicat i en part vaig ser massa perfeccionista. Per aquest motiu el meu consell és que comencis ara mateix i ho facis de la forma més senzilla. Ja veuràs que no val la pena complicar-se massa al principi, segurament no saps encara ben bé el que necessitaràs o què t’anirà millor en el futur. El que realment importa és que comencis i el teu estil i organització aniran desenvolupant-se automàticament. És important acceptar des del principi que hi haurà errors i coses que canviaràs. En part aquesta és la gràcia de tenir un Bullet Journal.

El Bullet Journal, en endavant BuJo per escurçar, és una agenda personalitzable que s’adapta al màxim a les teves necessitats. Hi ha gent que l’utilitza per a fer un seguiment de les seves cites i dates importants, altres inclouen llistes de tasques per fer i d’altres l’utilitzen com a diari personal també. Tal com et deia abans, jo et recomano començar amb les funcions més bàsiques i anar-ho estenent o adaptant segons les teves necessitats i les ganes que tinguis d’experimentar. D’aquesta manera no et cansaràs ràpidament si el primer disseny no s’acaba d’ajustar a allò que realment necessites.

Materials per començar el teu Bullet Journal

En realitat tot el que necessites és paper i bolígraf. A partir d’aquí ho pots complicar tant com vulguis. 

Pel que fa al paper, qualsevol llibreta et servirà. Hi ha qui prefereix un llibre amb tapa dura, d’altres prefereixen que la tapa sigui flexible, per evitar que pesi massa i dur-lo sempre a sobre. Alguns els agrada un format petit tipus DIN A6 o A5 i d’altres prefereixen un format més gran com el DIN A4. La veritat és molt difícil donar un consell en aquest sentit. Segueix la teva intuïció i si no t’acaba de fer el pes, canvia. Trigaràs una mica a trobar el mètode perfecte, l’important és començar.

Una altra pregunta important és quin tipus de paper utilitzar? Paper en blanc, quadrícula, ratlles… personalment el que més m’agrada és el format puntejat. És com una quadrícula però només tens els punts dels quadres. Aquest format et permet orientar-te molt bé en el paper tant per escriure com per dibuixar. I al mateix temps és suficientment discret com per a quedar en un segon pla donant més importància a allò que has escrit o dibuixat. Aquesta és només la meva opinió personal. Hi ha qui prefereix una pàgina en blanc o un interlineat senzill. Utilitza allò que et faci sentir més còmode, perquè així ho utilitzaràs freqüentment i aquest és el punt més important.

Un altre aspecte important és el gruix del paper. Si vols escriure amb ploma o retuladors de colors és millor agafar un paper més aviat gruixut que no filtri la tinta. D’aquesta manera et sentiràs més a gust dibuixant o escrivint en el teu diari organitzador.

Pel que fa als bolígrafs i marcadors, realment no és gaire important. Pels més puristes hi ha articles  de blog amb marques i models, comparacions i tests. Un aspecte important és que com el diari esdevindrà una part important de la teva vida és important invertir en un parell de bolígrafs amb els quals et faci goig escriure. D’aquesta manera gaudiràs més escrivint i seràs més constant utilitzant el teu diari BuJo. D’altra banda, per començar no et cal fer cap inversió inicial. Utilitza allò que tinguis per casa. Un bolígraf amb què t’agradi escriure és més que suficient.

Estructura del teu Bullet Journal

Aquesta part és molt important i cal pensar-la bé, sobretot per a trobar els teus apunts amb facilitat posteriorment. Doncs aquest és l’objectiu principal. Utilitzar un sistema, que no acabi en un calaix després d’un parell de setmanes i que realment t’ajudi a organitzar-te millor. Si no trobes les teves pròpies notes, evidentment no tindràs cap avantatge. 

Com et pots imaginar, el meu consell és keep it simple (mantingues-ho simple). 

L’estructura bàsica del BuJo és la següent:

  • Índex
  • Llegenda
  • Calendari general
  • Caledari mensual i/o setmanal
  • Pàgines especials 
  • Log de futur o calendari general de any vinent

No necessites res més. Ara anem per parts.

L’index del teu Bullet Journal

Per l’index et convé reservar una pàgina. En aquesta pàgina escriuràs les diferents categories del teu BuJo i la pàgina on comencen. Com potser hauràs esbrinat, es recomanable numerar les pàgines del teu BuJo per tal d’indexar-les millor. Algunes agendes ja venen amb pàgines numerades i fins i tot un apartat per fer el teu índex.

Llegenda pel teu Bullet Journal

La llegenda és forca flexible. A internet pots trobar diferents idees que s’adaptin al teu estil o les teves necessitats. Per començar et recomanaria utilitzar la llegenda bàsica de Carroll el creador del BuJo.

Calendari general

En principi és només una visió general de l’any sencer. Pots fer-la en dos fulls amb 6 mesos a cada pàgina per veure en només una ullada tot l’any actual. 

Calendari mensual i/o setmanal

Després de la vista general de tot l’any. Has d’afegir una vista més detallada. Depenent del que vulguis escriure et servirà una vista mensual, per tenir també una vista general del mes, però també una vista setmanal amb més detalls i apunts. Com sempre el disseny és al teu gust. Hi ha qui fa els dotze mesos seguits i a continuació comença l’apartat setmanal. D’altres fan la pàgina del mes seguida pel detall de les setmanes corresponents a aquest mes. Alguns ignoren el calendari mensual i fan només el calendari setmanal.

Pàgines especials

Aquestes pàgines són com la sal de la sopa. Fan que el teu BuJo tingui més personalitat i sigui més individual. N’hi ha de molts tipus i serveixen per a portar un registre o control de coses que t’interessen. Per exemple pots afegir una pàgina d’aniversaris, una pàgina dels llocs que vols visitar o dels llibres que vols llegir, controlar el teu pes, les despeses o el teu estat d’ànim. Ho anirem veient amb més detall.

Log de futur

Finalment afegim un calendari de l’any vinent en forma de vista general, molt similar al calendari inicial amb què hem començat i on anirem anotant els esdeveniments, cites i tasques importants que més tard migrarem al nou BuJo que comencem l’any que ve.

Tens ganes de provar-ho tu mateixa? Si t’han vingut ganes de posar fill a l’agulla, consulta aquesta guia pas a pas per a crear el teu primer Bullet Journal.
Si encara no estàs convençuda, pots escriure’m per què. Potser et puc ajudar a resoldre algun dubte.