Com trobar la teva passió amb aquestes senzilles preguntes

Gairebé totes ens sentim alguna vegada perdudes o insatisfetes… coneixes aquest sentiment? Si és de forma temporal, no passa res, doncs els sentiments de vegades van i venen sense gaire lògica. Ara bé, si el sentiment persisteix i fins i tot t’angoixa una mica, potser t’ajuda concentrar-te en la teva passió. Com? Que no saps quina és la teva passió? Aleshores continua llegint i aquestes preguntes et donaran algunes idees per a trobar-la.

Què t’agrada fer en el teu temps lliure?

Si vols trobar la teva passió, no cal encetar camins complicats. Comença reflexionant sobre què t’agrada fer en el teu temps lliure. Especialment si no has tingut la sort de fer de la teva passió la teva feina, cosa que passa molt sovint, és molt probable que esperis amb candeletes que arribi l’hora de plegar o el cap de setmana per dedicar-te a allò que més t’agrada fer: dedicar-te a l’hort o al jardí, tocar la guitarra, cuinar una nova recepta que has trobat a internet, escriure la teva novel·la… hi ha milions de coses. Quina és la que et motiva més a tu? Sobre quin tema podries llegir més de 100 llibres sense cansar-te ni perdre la motivació?

La jardineria és una passió per a molta gent
La jardineria és una passió per a molta gent

Tant se val si no se t’acut encara quina podria ser la teva passió. Potser arribes tan cansada de la feina que només vols estirar-te al sofà i relaxar-te. Tracta de recordar doncs a on van els teus pensaments quan et relaxes? Potser t’imagines redecorar la casa, dissenyar moda, escriure una cançó? Comença per relaxar-te i deixar que la teva ment et doni algunes pistes.

Quina era la teva passió de la infantesa?

O en altres paraules què et feia feliç de petit quan ho feies? Potser hi havia alguna cosa especial que vas deixar de fer quan vas créixer i tot havia d’anar més ràpid. Tocar el tambor? Anar en bicicleta? Dibuixar còmics? Jugar al futbol? Cantar a les trobades de l’esplai? Si pots recordar alguna d’aquestes coses, val la pena que provis de recuperar aquest hobby, doncs és molt possible que recuperis records perduts i posis nova energia a la teva vida. Potser fins i tot encara segueixes practicant alguna d’aquestes activitats d’aleshores, perquè no proves de donar-li un espai una mica més central a la teva vida?

Si fossis molt velleta…

Posats a imaginar, imagina que ets ja molt gran… Què és el que t’agradaria haver fet a la teva vida? Què és allò que et fa sentir satisfet d’haver-lo fet? De què t’enorgulleixes especialment? (i no cal que sigui una cosa que fas especialment bé, només que t’agrada fer-ho). Te’n penediries de no haver començat mai aquelles lliçons de piano? Pren nota: Mai és massa tard per començar.

Quins plans de futur tens?

Aprendre idiomes i viatjar són passions molt comunes
Si t’agrada aprendre idiomes, ho pots combinar amb viatjar. Sovint les passions venen acompanyades.

Segurament tens plans o somnis pel futur. Pensa com es poden connectar aquests objectius, per exemple si t’agradaria aprendre més d’un idioma, és possible que també sentis una passió per viatjar. O potser t’agradaria fotografiar paisatges exòtics? Pensa que sovint les persones no tenim una única passió i és per tant molt comú incorporar combinacions de diferents passions, que al mateix temps ens fan ser una mica únics i especials.

Quina cosa t’agradaria provar absolutament?

Avui en dia si alguna cosa no ens falta, és inspiració, pensa sense anar més lluny en la quantitat de pel·lícules, series, canals de televisió o ràdio dels quals disposem. Per no mencionar l’accés a internet i tots els canals socials, especialment instagram o pinterest però també facebook i twitter. A través de tots aquests mitjans rebem constantment impulsos i idees sobre tot el que podríem fer o ser. Hi ha algun tipus d’esport que t’agradaria provar, aprendre a fer alguna manualitat per exemple el ganxet? Hi ha algun veí o amiga que et fan enveja per la passió o feina que fan? Demana’ls-hi que t’ho deixin provar o almenys t’expliquin més detalls de com fer-ho tu mateixa.

Pregunta’t també què és allò que podries fer durant tot un any o més fins i tot sense que et paguessin. I si no tinguessis cap pressió financera? A què dedicaries el teu temps amb més plaer? Prova de visualitzar-ho, et lleves al matí, descansada, el dia comença i… què passa ara? Com continua la història? Escolta la teva intuïció i dóna-li una oportunitat a aquest nou hobby o aquesta possible passió que tant t’intriga.

Descobrir quina és la teva passió pot portar temps
Descobrir quina és la teva passió pot portar-te una mica de temps, no siguis impacient.

Altres coses a tenir en compte

Si has llegit fins aquí però encara no tens gaire clar quina és la teva passió veritable no et desesperis: Dóna’t temps! La passió no es troba d’un segón a l’altre, sovint és un procés d’anar-se interessant per un tema, aprenent, llegint, practicant, inventant, etc. fins que en certa manera s’apodera una mica de la teva persona. Potser t’ajuda també fer una mica de meditació, exercicis d’atenció o escriure regularment un diari personal, que et permeti fer un seguiment del teu desenvolupament quan provis diferents activitats que et puguin interessar.

Un altre mètode és preguntar a familiars i amics, car de vegades un punt de vista exterior ens dóna una informació que no teníem en compte nosaltres sols. En quina cosa pensen que ets especialment bona? Per exemple organitzant festes d’aniversari? Potser destaquen la paciència que tens per ensenyar matemàtiques als nens? Tot i ser una bona font d’informació complementaria pren-t’ho sempre com una dada afegida. Al cap i a la fi ningú millor que tu sap els que més t’agrada.

Tranquil, no has de ser el millor!

Repassa totes les preguntes i escriu aquelles idees que t’han vingut a la ment. Una passió és més aviat una barreja de coses que ens agrada fer. Que sigui la teva passió no vol dir que hagis de fer-ho bé, de veritat, moltes vegades tenim passió per fer coses on no destaquem especialment de forma individual. Si ens fixem, alguns dibuixants de còmics no dibuixen gaire bé però tenen una certa facilitat per veure la part humorística de la vida -almenys en alguns àmbits. Si fusionem les dues habilitats, potser ens sortirà un dibuixant humorístic amb un talent molt superior al talent de les habilitats per si soles.

Una passió no sempre dóna diners

Un altre error comú és pensar que hem de guanyar diners amb les nostres passions. No, una passió no és un caixer automàtic. Com a molt et pot donar una certa sensació d’èxit, sigui en forma de reconeixement per part del teu entorn o en forma de seguidors o el teu propi jo sentint-se satisfet amb la cosa creada. Una passió és més aviat una cosa que et fa sentir viva, que no t’importa fer-la ans al contrari et dóna energia, et fa en certa manera bullir la sang (però d’una manera positiva!). És una cosa que no et pots imaginar deixar de fer-la.

Has descobert ja quina és la teva passió? Ja ho sabies? Com ho vas descobrir o quan ho vas tenir claríssim? No estàs encara segura però creus que tens una idea de què pot ser? Explica-m’ho utilitzant els comentaris d’aquesta entrada.