Bullet Journal en català

El Bullet journal (o Bujo abreviat) és una invenció del novaiorquès Ryder Carroll. Un dissenyador de productes digitals, a qui van diagnosticar, ja de ben jove, dificultats per aprendre. És per aquest motiu, que cercant mètodes alternatius que l’ajudessin, va desenvolupar el mètode Bullet Journal. Aquest sistema va més enllà del diari personal clàssic i aspira a viure el que ell anomena: una vida intencional, que vol dir productiva i plena de significat.  Sona bé, oi?

Fa dies que hi dono voltes si haig d’obrir o no el tema Bullet Journal dins del blog.  És un tema que donaria realment per fer tot un blog sencer o com a mínim omplir tota una categoria. D’altra banda penso que és una eina fantàstica per ajudar-te en el tema del desenvolupament personal. Per aquest motiu he tirat pel dret i he decidit iniciar-lo. Ja veurem on ens porta aquest viatge…

Què és un Bullet Journal? I per a què serveix?

Primer de tot vull aclarir que el Bullet Journal no té res a veure amb les bales. Ho dic per si de cas et confon el mot Bullet (Bala en anglès) o la traducció del Google. Es diu així perquè utilitza ‘bullet points’ que són les marques d’enumeració que coneixem de qualsevol editor de text. Segons el termcat la traducció més correcta en català és agenda visual personalitzada. Jo de moment seguiré escribint Bullet Journal, que és el nom registrat que s’utilitza mundialment i sense traduir.

Com deia al principi d’aquesta entrada, el Bullet Journal va sorgir per resoldre una mancança del seu ideòleg. Ryder Carroll necessitava un mètode senzill per organitzar el present, portar dur un registre del passat i dissenyar el seu futur. A causa del seu problema personal havia de ser un sistema molt fàcil d’implementar – al Bullet Journal només li cal una llibreta i un llapis. I encara més fàcil de mantenir, crec que aquest és un aspecte molt important i pel que el Bullet Journal ha tingut tant d’èxit.

Per què necessites un Bullet Journal?

El fet que en plena era digital un diari analògic hagi tingut tant d’èxit, és com a mínim un punt a favor del sistema Bullet Journal. Com la majoria de nosaltres Ryder Carroll havia provat d’organitzar-se amb calendaris, programaris, agendes, aplicacions, plans i d’altres sistemes diversos… res semblava funcionar-li del tot.
Tot experimentant, és com va néixer el seu mètode que es va estendre primer entre el seu cercle d’amics i molt ràpidament de forma viral fins a tenir fidels seguidors a escala mundial.

Penso que la clau de l’èxit d’aquest mètode és que el Bullet Journal el pots adaptar al teu estil i necessitats. És molt més que només una agenda o un mètode de gestió del temps. És un sistema que t’ajuda a posar ordre a la teva vida. Especialment a mesurar el progrés que vas fent. I per tant a assolir els teus objectius d’una forma més fàcil i amb més motivació.

Si ets una persona que t’agraden les notes adhesives, les llistes to-do (o llistes de tasques pendents), escriure el diari i a més estàs interessada a desenvolupar-te personal i professionalment, t’aconsello provar aquest mètode el més aviat possible.

Ja coneixies aquest sistema? Expliquem la teva experiència si ho has provat o perquè no t’has decidit encara a fer-ho. Pròximament escriuré una guia pas-a-pas explicant com començar el teu Bullet Journal.